Kuchnia przyszłości: mała, otwarta? Optymalna!
14 sierpnia, 2025 2025-08-14 16:18Kuchnia przyszłości: mała, otwarta? Optymalna!

Kuchnia przyszłości: mała, otwarta? Optymalna!
Koniec końców wszyscy pragną tego samego: pięknej i funkcjonalnej kuchni, w której chce się przebywać. I choć droga do ideału bywa wyboista, to efekt wszystko wynagradza. Nie jest wszak ważne, czy kuchnia jest ultranowoczesna, czy klimatyczna, ważne, by była optymalna i by łączyła ludzi.
W centrach miast, gdzie wielu singli, ale także par i rodzin, mieszka w stosunkowo małych mieszkaniach, przestrzeń kuchenna jest często ograniczona. Tym ważniejsze są przemyślane planowanie i rozwiązania oszczędzające miejsce – tak, by zabudowa mogła spełniać wszystkie niezbędne funkcje. Dzięki elastycznym rozwiązaniom kuchnia przyszłości może powstać nawet w najmniejszej przestrzeni.

Mała i bardzo mała kuchnia przyszłości
Szczególnie w małych kuchniach dostępna przestrzeń do przechowywania musi być optymalnie wykorzystana. Oprócz ograniczonej powierzchni często pojawiają się inne wyzwania, takie jak skosy lub szczególnie wąskie plany pięter.

Eksperci ze specjalistycznych sklepów kuchennych udzielają wsparcia, oferując pomysły i porady, a także znajdują rozwiązania dostosowane do potrzeb nawet bardzo małych kuchni – zauważa Volker Irle, dyrektor zarządzający AMK.
Patenty na przechowywanie w kuchni
Współczesna kuchnia to nie tylko miejsce przygotowywania posiłków, ale domowe centrum zarządzania – przestrzeń, w której ergonomia spotyka się z technologią, a estetyka z funkcjonalnością. Coraz więcej osób zwraca uwagę nie tylko na design kuchennych frontów, ale też na to, co kryje się wewnątrz szafek i szuflad. I słusznie. Odpowiednio zaprojektowane systemy przechowywania mogą zmienić codzienne gotowanie w przyjemność – bez frustracji, bałaganu i wiecznych poszukiwań kuchennych przyborów.

By stworzyć jak najwięcej miejsca do przechowywania naczyń lub przyborów, idealnie nadają się bardzo wysokie szafki ścienne, które sięgają prawie do sufitu. Dobrym rozwiązaniem mogą być również wąskie szafki, które oprócz przemyślanego układu wnętrza oferują zaletę dostępności z obu stron. Z kolei szuflady cokołowe sprawiają, że często niewykorzystana przestrzeń bezpośrednio nad podłogą może być używana do przechowywania. Jeśli pozwala na to metraż, dobrym rozwiązaniem jest kombinacja zamkniętych wysokich szafek i otwartych półek. Na półkach ściennych można umieścić kubki, małe miski, a nawet ozdobne doniczki. Fronty bez uchwytów zmniejszają ryzyko uderzenia o uchwyty szafek w ciasnych pomieszczeniach.

Przestrzeń między blatem a szafkami ściennymi może być również skutecznie wykorzystana. Przybory kuchenne, takie jak noże, drewniane łyżki lub durszlaki, można zawiesić na stylowych systemach relingów lub paskach magnetycznych.
AGD do małej kuchni
Jeśli chodzi o AGD, dobrym wyborem są małe zmywarki, mierzące zaledwie 45 cm szerokości, zamiast standardowych 60 cm. Więcej miejsca na blacie zapewniają także wąskie płyty kuchenne. Płyty grzewcze ze zintegrowanymi okapami mogą być odpowiednie do stosowania pod skośnymi sufitami. Miejsce oszczędzają również urządzenia łączone, takie jak piekarniki ze zintegrowanymi kuchenkami mikrofalowymi i/lub parowarami. W niewielkiej kuchni można również użyć wąskiego zlewu. [[Nawet mała kuchnia może pełnić wiele funkcji i spełniać wysokie standardy projektowe]] – podsumowuje dyrektor zarządzający AMK. A co z kuchniami, które są coraz mniej widoczne?


Gdy kuchnia zmienia się w salon
Coraz częściej kuchnia stanowi integralną część strefy dziennej. Płynnie łączy się z salonem. Centralnym punktem jest wyspa kuchenna, ale zdarza się, że zastępuje ją tradycyjny stół. W taki sposób, inaczej niż ich rodzice, patrzą na kuchnię Millenialsi.

Kuchnia przyszłości według Millenialsów
To przy wyspie Millenialsi gotują i pracują na laptopie, a po pracy piją z gośćmi kawę z ekspresu. Młodsze pokolenie lubi mieć wyeksponowane różnego rodzaju gadżety. Nic dziwnego, że urządzając kuchnię, zwracają ogromną uwagę na estetykę.
Millenialsi w kuchni stawiają na minimalizm i efektowny design. Mniej znaczy dla nich więcej. Górnych szafek jest niewiele albo nie ma ich wcale. Zamiast nich są półki lub witrynki na elegancką ceramikę. Liczą się modne materiały i kolory: marmur, złote akcenty, matowa czerń czy pastele. Każdy kąt kuchni ma być instagramable, czyli gotowy do zdjęcia.

Czy wobec tego funkcjonalność schodzi na dalszy plan? Niekoniecznie – młodzi po prostu inaczej ją definiują. Przykładowo wyspa kuchenna często pełni wiele ról jednocześnie: jest blatem roboczym, stołem śniadaniowym i miejscem spotkań. Wygodny stół zintegrowany z wyspą kuchenną to rozwiązanie wprost skrojone pod ten styl. Liczą się spryt i technologie: podświetlane szuflady, schowane gniazdka, inteligentne AGD – wszystko, co ułatwia życie, a przy tym świetnie wygląda.
Młodsze pokolenie traktuje kuchnię jak centrum życia towarzyskiego – zauważa Wiktoria Halupczok, ekspertka rynków zagranicznych z firmy Halupczok. – Stąd trend na otwarte przestrzenie z wyspą, która jednocześnie służy gotowaniu i integracji.
Millenialsom zależy, by kuchnia była przedłużeniem salonu także pod względem wystroju. Chętnie wybierają więc meble o wyglądzie salonowym, np. komody czy witryny zamiast typowych kuchennych kredensów. W ich kuchniach znajdziemy dużo roślin, stylowe hokery przy wyspie, dekoracyjne lampy.
Jak zaaranżować kuchnię idealną?
Kuchnia przyszłości to nie tylko miejsce, gdzie powstają codzienne posiłki. To przestrzeń spotkań, rozmów i celebracji chwil,
Podstawą każdej perfekcyjnie zaprojektowanej kuchni jest ergonomia. Aby wnętrze było nie tylko piękne, ale również funkcjonalne, kluczowe jest odpowiednie rozplanowanie poszczególnych stref.
Decydując się na zamkniętą kuchnię, zyskujemy prywatność i łatwość utrzymania porządku, jednak tracimy swobodę komunikacji z resztą domowników. Z kolei kuchnia otwarta harmonijnie łączy się z salonem, optycznie powiększając przestrzeń i sprzyjając wspólnemu spędzaniu czasu, choć wymaga lepszego systemu wentylacji i dbałości o estetykę – podpowiadają ekspertki Galerii Wnętrz DOMAR.

Kuchnia przyszłości będzie otwarta i ergonomiczna
Zastosowanie zasady trójkąta roboczego – odpowiedniego rozmieszczenia lodówki, zlewu i kuchenki – pozwala ograniczyć zbędne ruchy i usprawnia proces gotowania. Optymalna odległość pomiędzy tymi trzema punktami gwarantuje wygodę i płynność pracy.
Koncepcja „otwartości” jest widoczna nie tylko w ujęciu przestrzeni, ale też zabudowy kuchennej. W trendach są otwarte półki, pozwalające eksponować stylowe naczynia, przyprawy czy zioła, i wprowadzające osobisty, przytulny akcent. Przeszklone, podświetlane szafki dodają natomiast elegancji i lekkości, sprawiając, że pomieszczenie wydaje się większe. Otwarte półki i przeszklone szafki łączą funkcjonalność z estetyką, podkreślając nowoczesny, ale ciepły charakter kuchni – wyjaśnia Anastasiia Kudashova, główna projektantka belgijskiej firmy Quick–Step, producenta luksusowych paneli laminowanych i winylowych.
Na pewno jednym z najbardziej istotnych aspektów, który warto omówić z architektem wnętrz, są unikalne przyzwyczajenia i pasje domowników. Mogłoby się bowiem wydawać, że hobby niezwiązane bezpośrednio z gotowaniem nie wpłynie na projekt kuchni, ale bywa odwrotnie.

Kluczem do stworzenia wymarzonej kuchni jest pełne zrozumienie potrzeb domowników. Dlatego zawsze zachęcamy klientów, aby dzielili się nawet pozornie błahymi informacjami o swoich codziennych zwyczajach czy ulubionych aktywnościach – mówi Anna Dzierżanowska, dyrektor kreatywna marki Halupczok. –Takie szczegóły pozwalają architektowi zaproponować rozwiązania idealnie dopasowane do stylu życia, a nam – jako producentowi kuchni – ułatwiają wspólną pracę nad projektem, by efekt spełnił wszystkie oczekiwania klienta. Jak widać, świadome zaplanowanie przestrzeni wymaga przemyślenia wielu zagadnień. Kuchnia przyszłości zdaje się wymykać dotychczasowym definicjom. Coraz bardziej stając się miejscem, w którym wygrywają dwie istotne potrzeby. Po pierwsze: czuć się dobrze, po drugie: być razem.

Podział kuchni na strefy – zasada ergonomii
Projektując kuchnię, warto skorzystać z koncepcji pięciu stref, które ułatwiają organizację i zwiększają komfort użytkowania:
- strefa zapasów – przestrzeń na lodówkę oraz miejsce do przechowywania produktów spożywczych,
- strefa przechowywania – miejsce na naczynia, garnki i akcesoria kuchenne,
- strefa czystości – zlewozmywak, zmywarka i przestrzeń na środki czystości,
- strefa przygotowywania – blat roboczy zapewniający wygodną przestrzeń do pracy,
- strefa gotowania – kuchenka, piekarnik i okap.
Źródło: Galeria Wnętrz DOMAR.



TEKST: Anna Szypulska
Artykuł ukazał się w miesięczniku BIZNES.meble.pl, nr 8/2025.

