Pracownia Tremend przeniosła kuchnię i klimat Włoch nad Bałtyk
28 listopada, 2025 2025-11-28 11:22Pracownia Tremend przeniosła kuchnię i klimat Włoch nad Bałtyk

Pracownia Tremend przeniosła kuchnię i klimat Włoch nad Bałtyk
W mieszczącej się w kurortowym kompleksie Sea Collection by Marina Royale w Darłowie restauracji Capri można skosztować włoskiej kuchni i poczuć klimat południa Europy. Pejzaż włoskiej wyspy przenieśli nad wybrzeże Bałtyku architekci z pracowni Tremend.
Restauracja stanowi część Sea Collection by Marina Royale w Darłowie. Ten kurortowy kompleks apartamentowy jest położony nad samym Bałtykiem, w pierwszej linii brzegowej, czyli w miejscu, w którym morze spotyka się z lądem. Całość utrzymano w portowej, marynistycznej stylistyce, która w przypadku restauracji Capri podąża bardzo konkretnym śladem. Zabiera bowiem gości w angażującą zmysły podróż prowadzącą w rejony basenu Morza Śródziemnego. To właśnie tam przenosi gości zarówno menu restauracji, jak i koncepcja jej wnętrza.

W karcie przystawek, dań i deserów rysuje się pełen krajobraz kuchni włoskiej, w którym nie mogło zabraknąć takich pozycji jak chrupiąca pinsa, puszysta focaccia, sycące minestrone czy aksamitne tiramisu. Zadaniem architektów Tremend było sprawić, by klimat Włoch zagościł nie tylko na talerzu, ale też w przestrzeni restauracji.
Jak w każdym projekcie pracowni Tremend, tak i w tu doświadczenie użytkownika buduje storytelling, który leży u podłoża koncepcji architektonicznej. Pod względem funkcjonalnym we wnętrzu wydzielono trzy strefy.
Na przestrzeń Capri składają się część restauracyjna, część barowa oraz sala eventowo-konferencyjna. Jest tu więc miejsce na nieśpieszne śniadanie, wieczornego drinka czy kolację z widokiem na spokojne fale morza o zmroku. Natomiast sam bufet urządzony został w stylu klimatycznej włoskiej trattorii.
Zgodnie z koncepcją architektów każda ze stref funkcjonalnych przenosi nas w inny zakątek włoskiej wyspy, odwołując się do różnych elementów jej malowniczej scenerii. Tu każdy detal ma znaczenie w kreacji spójnej atmosfery, która oddziałuje na zmysły. W połączeniu z panoramą rozciągających się po horyzont wód Bałtyku, całość tworzy efekt, który zapada w pamięć na długo.

Włoska trattoria czy polska restauracja?
Architekci Tremend mieli za zadanie zaprojektować wnętrza, które oddadzą domową atmosferę rodzinnej włoskiej restauracji. Inspirację tę najsilniej oddają wnętrza części restauracji, która w godzinach porannych służy jako miejsce śniadań, w ciągu dnia zaś przekształca się w restaurację a’la carte. Stylistyka tej sfery zaprojektowana została w duchu włoskiej trattorii. W jasnych, pełnych światła wnętrzach panują ciepłe, naturalne materiały, roślinność oraz elementy dekoracyjne inspirowane włoskimi domami. W zestawieniu ze stylowymi, tapicerowanymi sofami i krzesłami, wnętrze tworzy przytulną atmosferę, która zaprasza do środka, zachęcając do niespiesznego celebrowania chwili.
Centralnym punktem „wieczorowej” strefy jest wyspa barowa, ponad którą unosi się żyrandol wykonany na specjalne zamówienie według koncepcji architektów. W projekcie tej części dla autorów inspiracją była słynna Lazurową Grotą i widowiskowe refleksy światła opromieniające sople stalaktytów. Tafla zawieszonego nad kontuarem lustra staje się sceną dla efektownej gry światła, wzmacniając przyciągający wzrok, teatralny efekt przestrzenny. Utrzymane w ciemnej tonacji kolorystycznej wnętrze tworzy elegancki nastrój, w sam raz na lampkę czerwonego wina czy łyk espresso martini.

Widoki z Monte Solaro i klimat Włoch
Część eventowo-konferencyjna Capri nawiązuje natomiast do pejzażu wyspy rozpościerającego się ze szczytu Monte Solaro. Przestrzeń ta charakteryzuje się jasną, neutralną kolorystyką, naturalnymi materiałami oraz plastycznością wnętrza. Można je dostosować do różnych potrzeb organizacyjnych, stanowiąc funkcjonalne tło dla kreatywnych spotkań i inspirujących konferencji.

